top of page

De geschiedenis van drones. 

1907: de allereerste quadcopter is gemaakt door de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet. Goed begin, maar het lijkt nog lang niet op de quadcopters die we hedendaags kennen. Zo kon je hem niet besturen en had je 4 man nodig om hem de lucht in te krijgen. Bij zijn eerste vlucht kwam hij nog geen 1 meter hoog. Toch is de vorm van de quadcopter toen ontstaan die we nog altijd gebruiken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

                                                                                             (bron: Wikipedia)

 

1917: de ‘Ruston Proctor Aerial Target’ werd het allereerste onbemande vliegtuig. Het was een radiogestuurd onbemand vliegtuig, gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Het vliegtuig werd gebruikt als een bom. Zo konden ze het vliegtuig op de vijand in laten vliegen. Ook al zag het er veelbelovend uit, het luchtvaartuig is nooit gebruikt in oorlog. Toch openden dit een nieuwe wereld voor andere luchtvaartuigen, zoals de Kettering Bug. Terwijl ze doorgingen met het ontwikkelen van UAV-technologie, begon de VS ook te experimenteren met radio-gestuurde vliegtuigen. Zo is de Curtiss N2C-2 drone ontstaan in 1937.  

 

1943: in 1943 maakten en gebruikten de Duitsers de FX-1400. Het allereerste op afstand bestuurbare vliegtuig dat ook daadwerkelijk werd gebruikt in combat. Hier werd vervolgens een bom van meer dan 1000 kilo aan gehangen. Die bommen werden vervolgens op schepen gegooid om ze helemaal uit te schakelen. Dit is niet alleen de eerste ingezette militaire drone, maar ook de grondlegger van anti-schipraketten. Tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkelde Reginald Denny het allereerste radio-gestuurde vliegtuig in Amerika. We hebben het dan over de Radioplane 0Q-2. Hij werd nog niet gebruikt zoals de Duisters dat deden, maar wel op grote schaal geproduceerd in de VS. 

 

1960s: op dit moment waren mini-radiogestuurde onderdelen beschikbaar voor het grote publiek. Dit was ook voor een redelijke prijs op de markt beschikbaar, waardoor het al snel erg populair werd. Het ging dan voornamelijk om RC-vliegtuigen in de VS. Er waren verschillende modellen voor zowel binnen als buiten.  

 

1980s: alhoewel drones steeds vaker werden gebruikt, werden ze toch gezien als onbetrouwbaar en duur speelgoed. In de jaren 80 veranderde dit echter meteen. De overwinning van de Israëlische luchtmacht tegen de Syrische luchtmacht in 1982 had hier iets mee te maken. Israël gebruikte zowel UAV’s als bemande vliegtuigen om Syrië mee uit te schakelen. Niet alleen wonnen ze, aan de kant van Israël waren ook heel weinig slachtoffers. Dit maakten de aanval nog succesvoller. De VS heeft vervolgens later in de jaren 80 een UAV-programma ontwikkeld. Hierdoor konden ze zich voorzien in de behoefte aan goedkope onbemande vliegtuigen. In 1990 werden voor het eerst mini en micro UAV’s geïntroduceerd.  

 

2001: na 9/11 begon de CIA in Amerika gewapende drones te gebruiken tegen de Taliban in Afghanistan. In het jaar 2000 werd de Predator drone als allereerst ingezet door het Amerikaanse leger. Het allereerste slachtoffer dat is gemaakt door de drone vond plaats in februari 2002. Een Predator drone werd gebruikt om een verdacht persoon uit te schakelen. Ze dachten dat dit Osama bin Laden was. Dit bleek hem uiteindelijk niet te zijn. Het was een onschuldig slachtoffer genaamd Daraz Khan. Hieruit ontstonden ook zorgen om drones in oorlog. Zo werd er tegen militaire drones geprotesteerd. Ze zouden te veel onschuldige slachtoffers maken.

 

 

2006: de FAA in Amerika begon in te zien dat niet-militaire drones ook erg handig konden zijn voor de maatschappij. Deze ontwikkeling begon in 2006. In 2005 hadden Amerikaanse hulpdiensten na de orkaan Katrina de grootste moeite om slachtoffers te vinden. Ze begonnen toen drones te gebruiken. Hierdoor konden ook bedrijven drones voor commerciële doeleinden inzetten. Al snel werden er veel drone-vergunningen aangevraagd. De overheid begon ook steeds meer drones in te zetten. Zo gebruikten ze drones om gewonden op te sporen, grenzen te bewaken en branden te lokaliseren. 

 

2010: het Franse bedrijf Parrot bracht de Parrot AR drone uit. Dit was de allereerste Ready-to-Fly drone die je kon besturen met WiFi en een smartphone. Met Ready-To-Fly wordt bedoeld dat je meteen met de drone kunt vliegen nadat je hem uit de doos hebt gehaald. Je hoeft dus niets zelf in elkaar te zetten. De drone werd een enorm succes. Later heeft het bedrijf de Parrot AR 2.0 uitgebracht. Een beter versie van zijn voorganger. Zo werd het een stuk eenvoudiger om hem te besturen. Hiernaast zie je de Parrot AR.

 
 
 
 
WIE HEEFT DE DRONES BEDACHT?

De allereerste UAV is uitgevonden en gebruikt door Oostenrijk, waar ik het eerder dit artikel al over heb gehad. Wie dit heeft uitgevonden is niet duidelijk. Het was in ieder geval Oostenrijk zelf. 

Vervolgens zijn de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet ermee bezig geweest. Toen werd het niet alleen een luchtballon, maar ook daadwerkelijk een onbemand vliegtuig. Louis Charles Bréguet was een Franse vliegtuigontwerper en leefde van 1880 tot 1955. Jacques Bréguet was een Franse ingenieur en leefde van 1881 tot 1939. 

Daarna kregen we in 1917 een radiogestuurd onbemand vliegtuig, gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Hij was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige en wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.

 

Tot slot hebben we Reginald Denny met het radio-gestuurde vliegtuig genaamd de Radioplane 0Q-2. Hij behaalde successen als Engels toneel- film- en televisie-acteur. Verder was hij vlieger en UAV-pionier. Ook was hij ooit amateur-bokskampioen van Groot-Brittannië. Denny kocht een vliegtuigdesign van Walter Righter in 1938. Hij bracht het op de markt als ‘ Dennyplane’ en een modelmotor onder de naam ‘Dennymite’. In 1940 sloten Denny en zijn partners een contract met het Amerikaanse leger. Het ging hierbij om de radiografisch-bestuurbare doelwitdrone, de Radioplane 0Q-2. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben ze bijna 15.000 drones voor het Amerikaanse leger gemaakt. 

(bron: Drone-Optiek)

breguet gyroplane
Parrot Ar Drone
Gebroeders Bréguet
First drone 1907
bottom of page